top of page

Trump Group

Public·2 Verified Users

Bespuca Povijesne Zbiljnosti.pdf


Download File >>>>> https://cinurl.com/2trQrTBespuca Povijesne Zbiljnosti.pdf


Ako se pogleda Tuđmanov spisateljski opus, onda se Bespuća povijesne zbiljnosti nameću kao knjiga središnja po važnosti i utjecaju. Tuđmanov povjesničarski magnum opus ostaje Hrvatska u monarhističkoj Jugoslaviji; uz nju, tu je i vrijedna rasprava Nacionalno pitanje u suvremenoj Europi, dok je polemičar i strateg Tuđman najbolje predstavljen u Usudbenim povjesticama i u zbirci interviewa inozemnim novinarima, Hrvatska riječ svijetu.


Drugo, pomalo neočekivano trajno nasljeđe Tuđmanovih Bespuća povijesne zbiljnosti je na polju "pohrvaćivanja" hrvatskoga jezika. Neke su Tuđmanove novotvorenice ušle u hrvatski jezik, većina nije, no, važnijom se pokazala njegova upornost u upotrebi izvornih hrvatskih riječi. Već legendarni naslov jednoga poglavlja: Svedobna sveudiljnost genocidne činidbe, ukazao je na smjer kojim je otada krenuo hrvatski jezik - makar se taj put nerijetko i razilazio s Tuđmanovim.


Tuđman, Franjo. 1981a. Na braniku povijesne istine: dokumenti sa suđenja 17-20. veljače 1981. u Zagrebu (On the bumper of historical truths: Trials documents 17-20 February 1981 in Zagreb). Issue place unknown: Bokatron.


Tuđman, Franjo. 1989. Bespuća povijesne zbiljnosti: rasprava o povijesti i filozofiji zlosilja (Horrors of War: Historical Reality and Philosophy). Zagreb: Nakladni zavod Matice hrvatske.


Odgovaramo na pitanje zašto su pojedine knjige u Hrvatskoj (i ne samo u Hrvatskoj) u komunizmu bile zabranjene Kakva je bila sudbina njihovih pisaca Tko su oni Prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, zbog "Bespuća povijesne zbiljnosti" proglašen je antisemitom i revizionistom. 1e1e36bf2d


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

bottom of page